Bibliografia

Bibliografia noudattaa aakkosjärjestystä pääsääntöisesti japanilaisten kirjailijoiden nimen mukaan. Poikkeuksiakin on. Joissakin tapauksissa hakusanana voi olla esim. kääntäjä.

Aineisto on luokiteltu genren mukaan seuraavasti: haibun, haiku, kansansadut, klassinen proosa, klassinen runous, kuunnelmat, kyōgen, lastenkirjallisuus, manga, moderni proosa, moderni runous, näytelmät, nō, tanka, teatteri, tietokirjallisuus, yleinen kirjallisuus, waka. Raja klassisen ja modernin kirjallisuuden välillä on vuosi 1868, jolloin tapahtui Japanin modernisaation käynnistänyt Meiji-uudistus.

Yleisin kaava:

  • KIRJAILIJAN SUKUNIMI, Etunimi. Nimi japaniksi. Elinvuodet.
  • Suomennoksen nimi. Suomentaja.
  • Kustantaja, ilmestymisvuosi. Sivumäärä.
  • (Alkuteoksen nimi, ilmestymisvuosi) (genre)

Bibliografia

  • ANHAVA, Tuomas    1927–2001
  • Kuuntelen vieras. Japanilaisia tankarunoja. Tuomas Anhava.
  • Otava, Helsinki, 1960. 110 s. (klassinen runous)
  • ANHAVA, Tuomas 1927–2001
  • Oikukas tuuli. Toinen valikoima japanilaisia tankoja. Tuomas Anhava.
  • Otava, Helsinki, 1970. 96 s. (klassinen runous)
  • ANHAVA, Tuomas 1927–2001
  • Täällä kaukana. Kolmas valikoima japaniaisia tankoja. Tuomas Anhava.
  • Otava, Helsinki, 1975. 120 s. (klassinen runous)
  • ANHAVA, Tuomas 1927–2001
  • Kevään kukat, syksyn kuu. Kootut tankarunot 1960–1982. Tuomas Anhava.
  • Otava, Helsinki, 2000. 320 s. (1. painos: Suuri Suomalainen Kirjakerho 1982) (klassinen runous)
  • ANHAVA, Tuomas 1927–2001
  • Sateen ääni sillalla. Toim. Jaakko Anhava.
  • Otava, Helsinki, 2007. 336 s. (klassinen runous)
  • EVÄSOJA, Minna
  • Teetaide ja runous. Runosuomennokset Minna Eväsoja, Kai Nieminen.
  • Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, Helsinki, 2013. 245 s.
  • (klassinen runous) (moderni runous)
  • EVÄSOJA, Minna
  • Wabi ja Sabi – Mietiskelypäiväkirja. Runosuomennokset Minna Eväsoja , Kai Nieminen.
  • Gummerus Kustannus Oy, Helsinki, 2019. 168 s.
  • (klassinen runous) (moderni runous)‹
  • HIGASHINO, Keigo 東野圭吾 1958–
  • Uskollinen naapuri. Raisa Porrasmaa.
  • Kustantamo Punainen Silakka, Helsinki, 2020. 288 s.
  • (Yōgisha X no kenshin, 2005) (moderni proosa)
  • HIGASHINO, Keigo 東野圭吾 1958–
  • Myrkyllinen liitto. Raisa Porrasmaa.
  • Kustantamo Punainen Silakka, Helsinki, 2021. 302 s.
  • (Seijo no kyûsai, 2008) (moderni proosa)
  • KERAVUORI, Marta 1888–1976
  • Kirsikankukkia. Tanka- ja haikusuomennoksia. Marta Keravuori.
  • WSOY, Helsinki, 1951 (108 s.), 1958, 1967 (151 s.) (klassinen runous)
  • LAPPI, Arto
  • Kevätsateiden aika. Japanilaista tankarunoutta. Arto Lappi.
  • Sammakko, Turku, 2005. 95 s. (klassinen runous)
  • LÄNSISALMI, Riikka (toim.)
  • Tankasta mangaan – miten suomentaa japanin kieltä ja kulttuuria.
  • Vastapaino, Tampere, 2022. 342 s. (tietokirjallisuus)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Suuri lammasseikkailu. Leena Tamminen.
  • Tammi, Helsinki, 1993. 351 s.
  • (Hitsuji o meguru bōken, 1982) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Sputnik-rakastettuni. Ilkka Malinen.
  • Tammi, Helsinki, 2003. 252 s.
  • (Supûtoniku no koibito, 1999) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Kafka rannalla. Juhani Lindholm.
  • Tammi, Helsinki, 2009. 648 s.
  • (Umibe no Kafuka, 2002) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Mistä puhun kun puhun juoksemisesta. Jyrki Kiiskinen.
  • Tammi, Helsinki, 2011. 175 s.
  • (Hashiru koto nu tsuite kataru toki ni boku no kataru koto, 2007) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Norwegian Wood. Aleksi Milonoff.
  • Tammi, Helsinki, 2012. 437 s.
  • (Noruwei no mori, 1987) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • 1Q84. Osat 1 ja 2. Aleksi Milonoff.
  • Tammi, Helsinki, 2012. 793 s.
  • (1Q84, 2009) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • 1Q84. Osa 3. Aleksi Milonoff.
  • Tammi, Helsinki, 2013. 450 s.
  • (1Q84, 2010) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Värittömän miehen vaellusvuodet. Raisa Porrasmaa.
  • Tammi, Helsinki, 2014. 330 s.
  • (Shikisai o motanai Tazaki Tsukuru to, kare no junrei no toshi, 2013) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Maailmanloppu ja ihmemaa. Raisa Porrasmaa.
  • Tammi, Helsinki, 2015. 650 s.
  • (Sekai no owari to Hādo-boirudo Wandārando, 1985) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Miehiä ilman naisia. Juha Mylläri.
  • Tammi, Helsinki, 2016. 282 s.
  • (Onna no inai otokotachi, 2014) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Rajasta etelään, auringosta länteen. Juha Mylläri.
  • Tammi, Helsinki, 2017. 230 s.
  • (Kokkyō no minami, taiyō no nishi, 1992) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Komtuurin surma. Juha Mylläri.
  • Tammi, Helsinki, 2018. 825 s.
  • (Kishidanchō-goroshi, 2017) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Tanssi tanssi tanssi. Antti Valkama.
  • Tammi, Helsinki, 2019. 568 s.
  • (Dansu Dansu Dansu, 1988) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Pimeän jälkeen. Antti Valkama.
  • Tammi, Helsinki, 2020. 209 s.
  • (Afutā dāku, 2004) (moderni proosa)
  • MURAKAMI, Haruki 村上春樹 1949–
  • Vieterilintukronikka. Antti Valkama.
  • Tammi, Helsinki, 2021. 872 s.
  • (Nejimakidori kuronikuru, 1994–1995) (moderni proosa)

  • MURATA, Sayaka 村田沙耶香 1979–
  • Lähikaupan nainen. Raisa Porrasmaa.
  • Gummerus Kustannus Oy, Helsinki, 2020. 126 s.
  • (Konbini ningen, 2016) (moderni proosa)
  • NATSUKAWA, Sōsuke 夏川草介 1978–
  • Kissa joka suojeli kirjoja. Raisa Porrasmaa.
  • Tammi, Helsinki, 2021. 182 s.
  • (Hon o mamorō to suru neko no hanashi, 2017) (moderni proosa)
  • NIEMINEN, Kai
  • ”Japanin kieli ja kirjallisuus”
  • Japanin kulttuuri. Otava, Helsinki, 1994. s. 285–422.
  • OGAWA, Yōko 小川洋子  1962–
  • Professori ja taloudenhoitaja. Antti Valkama.
  • Tammi, Helsinki, 2016. 286 s.
  • (Hakase no aishita sûshiki, 2003) (moderni proosa)
  • OGAWA, Yōko 小川洋子 1962–
  • Muistipoliisi. Markus Juslin.
  • Tammi, Helsinki, 2021. 362 s.
  • (Hisoyaka na kesshō, 1994) (moderni proosa)
  • PORTIN, Kari Juhani
  • Lumikurki. Japanilaisia tanka- ja haikurunoja. Kari Juhani Portin.
  • Alea-Kirja Oy. Helsinki, 1983. 64 s. (klassinen runous)
  • RAMSTEDT, G. J. 1873–1950
  • Japanilaisia runoja. G. J. Ramstedt.
  • WSOY, Helsinki, 1953. 104 s. (3. painos 1976) (klassinen runous)
     
  • RYŌKAN 良寛 1758–1831
  • Suuri hupsu. Kai Nieminen.
  • Basam Books, Helsinki, 2000. 270 s. (4. painos 2012) (klassinen runous)
  • RYOOKAN 良寛 1758–1831
  • Huoletta ja hölmönä. Kai Nieminen.
  • Basam Books, Helsinki, 2022. 195 s. (klassinen runous)

  • SUKEGAWA, Durian 助川ドリアン 1962–
  • Tokuen resepti. Raisa Porrasmaa.
  • Kustannusosakeyhtiö Sammakko, Turku, 2020. 196 s.
  • (An, 2013, 2015) (moderni proosa)
  • TANNINEN, Sulo 1896–1974
  • Kukat ja sydän. Japanilaista lyriikkaa. Mukaillut Sulo Tanninen.
  • Aura, Turku, 1947. 146 s. (klassinen runous)
  • Troll (TANAKA, Yōko 田中陽子1976– , kuv. FUKASAWA, Masahide 深澤将秀 1981– )
  • Mestarietsivä Peppunen. Rouva Purppuran tapaus. Mayu Saaritsa.
  • Kustannusosakeyhtio Nemo, Helsinki, 2018. 88 s.
  • (Oshiri tantei. Murasaki fujin no angō jiken, 2015) (lastenkirjallisuus)
  • Troll (TANAKA, Yōko 田中陽子 1976– , kuv. FUKASAWA, Masahide 深澤将秀 1981–)
  • Mestarietsivä Peppunen. Kuuttoman yön jättiläinen. Mayu Saaritsa.
  • Kustannunosakeyhtiö Nemo, Helsinki, 2019. 88 s.
  • (Oshiri tantei. Yamiyo ni kieru kyojin, 2016) (lastenkirjallisuus)
  • Troll (TANAKA, Yōko 田中陽子 1976– , kuv. FUKASAWA, Masahide 深澤将秀 1981–)
  • Mestarietsivä Peppunen. Voittamaton rosvojoukko. Mayu Saaritsa.
  • Kustannusosakeyhtio Nemo, Helsinki, 2020. 88 s.
  • (Oshiri tantei. Fumetsu no settōdan, 2016) (lastenkirjallisuus)
  • Troll (TANAKA, Yōko 田中陽子1976– , kuv. FUKASAWA, Masahide 深澤将秀 1981–)
  • Mestarietsivä Peppunen. Mestarivaras ja mestarietsivä. Mayu Saaritsa.
  • Kustannusosakeyhtio Nemo, Helsinki, 2020. 88 s.
  • (Oshiri tantei. Kaitō vs tantei, 2017) (lastenkirjallisuus)
  • Troll (TANAKA, Yōko 田中陽子1976– , kuv. FUKASAWA, Masahide 深澤将秀 1981–)
  • Mestarietsivä Peppunen. Rauniotemppelin arvoitus. Mayu Saaritsa.
  • Kustannusosakeyhtio Nemo, Helsinki, 2021. 88 s.
  • (Oshiri tantei. Iseki kara no SOS, 2017) (lastenkirjallisuus)
  • Troll (TANAKA, Yōko 田中陽子1976– , kuv. FUKASAWA, Masahide 深澤将秀 1981–)
  • Mestarietsivä Peppunen. Etsivätoimisto vaarassa. Mayu Saaritsa.
  • Kustannusosakeyhtiö Nemo, Helsinki, 2021. 88 s.
  • (Oshiri tantei. Ayaushi tantei jimusho, 2018) (lastenkirjallisuus)
  • Troll (TANAKA, Yōko 田中陽子1976– , kuv. FUKASAWA, Masahide 深澤将秀 1981–)
  • Mestarietsivä Peppunen. Hylätyn hotellin mysteeri. Mayu Saaritsa.
  • Kustannusosakeyhtiö Nemo, Helsinki, 2021. 88 s.
  • (Oshiri tantei. Miharashiso no kaijiken, 2018) (lastenkirjallisuus)
  • Troll (TANAKA, Yōko 田中陽子1976– , kuv. FUKASAWA, Masahide 深澤将秀 1981–)
  • Mestarietsivä Peppunen. Mestarivaras ja Hohtava huntu. Mayu Saaritsa.
  • Kustannusosakeyhtiö Nemo, Helsinki, 2022. 88 s.
  • (Oshiri tantei. Kaitō to nerawareta hanayome, 2019) (lastenkirjallisuus)
  • Troll (TANAKA, Yōko 田中陽子1976– , kuv. FUKASAWA, Masahide 深澤将秀 1981–)
  • Mestarietsivä Peppunen. Kadonneen currymausteen tapaus. Mayu Saaritsa.
  • Kustannusosakeyhtiö Nemo, Helsinki, 2022. 59 s.
  • (Oshiri tantei. Kare-naru jiken, 2019) (lastenkirjallisuus)
  • WAINIO, Niilo E. 1860–1931
  • ”Jaapanilaisia runoja” Niilo E. Wainio.
  • Kyläkirjaston Kuvalehti, 11, 1897. B-sarja. s. 130–132. (klassinen runous)
  • YAMANOUE no Okura 山上憶良    660?–733?
  • ”Murehdin ajan kulumista” Kai Nieminen.
  • Parnasso, 8,1977. s. 469–472. (klassinen runous)

4 kommenttia artikkeliin ”Bibliografia

  1. Ronny Rönnqvist

    Hei Piki,

    Onnittelut hienosta kirjallisuusblogista. Tämä on mielenkiintoinen ja tosi tarpeellinen lisä Japania koskeviin kirjoituksiin. Tällainen sähköinen kommunikaatio on nyt entistä tärkeämpi näinä korona-aikoina. Siitä syystä myös JKY on myös aktivoitunut totisivujemme ylläpidossa ja Facebookissa.

    Parhain terveisin teille molemmille,

    Ronny

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s