Haruki Murakami 1/2 Bio ja teoslista

Haruki Murakami Tammen kuvapankki © Elena Seibert

Haruki Murakami syntyi Kiotossa 12. tammikuuta 1949, mutta vietti suurimman osan lapsuudestaan Kōbessa. Nykyään hän asuu Tokion lähellä. Hänen molemmat vanhempansa olivat japanilaisen kirjallisuuden opettajia ja kodin kirjallisessa ilmapiirissä hän jo lapsena ahmi länsimaista kirjallisuutta. Tämä loi pohjan hänen tulevaan tuotantoonsa, jossa sen länsimaiset piirteet erottavat hänet useimmista muista japanilaisista kirjailijoista.

Murakami opiskeli draamaa Wasedan yliopistossa Tokiossa ja siellä hän myös tapasi tulevan vaimonsa Yōkon. Pari päätti jäädä lapsettomaksi. Yhdessä vaimonsa kanssa hän perusti 1974 Tokioon jazz-kahvilan nimeltä Peter Cat, joka toimi vuoteen 1981 asti. Tällöin Murakamista oli jo tullut täyspäiväinen kirjailija, eikä aikaa enää riittänyt kahvilalle. Rakkaus jazziin ja myös klassiseen länsimaiseen musiikkiin kulkee kuitenkin vahvana juonteena läpi koko hänen tuotantonsa. Ovatpa jotkut teoksista saaneet nimensäkin musiikkikappaleiden mukaan ja YouTube on tulvillaan erilaisia Murakamin teoksiin liittyviä soittolistoja.

Murakami alkoi kirjoittaa 29-vuotiaana. Hän kertoo saaneensa idean kirjasta erään baseball-ottelun aikana. Hän meni kotiin ja alkoi kirjoittaa, aluksi öisin töiden jälkeen, mutta parin vuoden kuluttua kokopäiväisesti. Vuonna 1979 ilmestyi ensimmäinen romaani Kaze no uta o kike (Hear the Wind Sing, ei suom. ), joka palkittiin parhaana esikoisteoksena. Siitä se lähti. Tähän päivään mennessä hän on kirjoittant 14 romaania sekä runsaasti novelleja ja myös muita kuin kaunokirjallisia teoksia. Hänen teoksiaan on sovitettu näytelmiksi ja niistä on tehty elokuvia. Romaaneista on suomennettu 11, kaikkiaan suomennosten määrä on 13.

Murakami on bestseller niin Japanissa kuin muuallakin maailmassa. Hänen kirjojaan myydään miljoonia kappaleita ja niitä on käännetty yli 50 kielelle. Hän on saanut useita sekä japanilaisia että kansainvälisiä huomattavia kirjallisuuspalkintoja. Sitä paitsi hän on itsekin kääntäjä. Hän on kääntänyt japaniksi mm. seuraavia kirjailijoita: Raymond Carver, J. D. Salinger, F. Scott Fitzgerald, Truman Capote, John Irving, Paul Theroux, Ursula K. Le Guin.

Hänen kolme ensimmäistä teostaan (Kaze no uta o kike, 1973-nen no pinbōru ja Hitsuji o meguru bōken, suom. Suuri lammasseikkailu) muodostivat eräänlaisen trilogian, jossa jo näkyivät hänen tavaramerkikseen muodostuvat maagiset elementit, mutta täyteen voimaansa ne kehittyivät etenkin hänen 1985 ilmestyneessä teoksessaan Maailmanloppu ja ihmemaa. Tällöin hän oli myös jo aloittanut harrastuksen, josta musiikin ja kirjoittamisen ohella tuli suuri intohimo, nimittän maratonjuoksun. Myöhemmin, v. 2007, ilmestyi hänen henkilökohtainen kertomuksensa siitä, miten juoksemisesta oli tullut osa hänen elämäänsä ja miten se nivoutui yhteen kirjoittamisen kanssa. Kirja Mistä puhun kun puhun juoksemisesta on saanut nimensä Raymond Carverin esseekokoelmasta What we Talk about when we Talk about Love.

Vuonna 1987 ilmestyi Murakamin varsinainen läpimurtoteos, Norwegian Wood, herkkä ja romanttinen kuvaus menetyksestä ja seksuaalisuudesta, joka sai suursuosion varsinkin nuorison keskuudessa. Teos poikkesi jossain määrin Murakamin siihenastisesta tuotannosta ja sen saama valtava suosio tuli tekijälle itselleenkin ehkä jopa hieman häiritsevänä yllätyksenä. Seuraavassa kirjassaan Tanssi tanssi tanssi 1988 hän palasikin aikaisempien teostensa absurdiin maailmaan, jossa hän ehkä tunsi olevansa enemmän kotonaan.

Kasvava maine ja Japanin sosiaalinen ilmasto saivat Murakamin lähtemään maasta väliaikaisesti. Hän vietti ensin aikaa Euroopassa ja siirtyi v. 1991 Amerikkaan. Toimiessaan vierailevana luennoitsijana eri yliopistoissa hän julkaisi kaksi teosta, Rajasta etelään, auringosta länteen ja Nejimaki-dori kuronikuru (The Wind-Up Bird Chronicle, ei suom.), joista jälkimmäinen kuuluu hänen kunnianhimoisimpiin töihinsä. Siinä mm. käsitellään kriittisesti Japanin militarismia ja voidaan sanoa, että se merkitsee painopisteen muutosta Murakamin tematiikassa. Aikaisemman henkilökohtaisen kuvauksen tilalla nähdään nyt yhteiskunnallista tiedostamista, mikä nosti hänen arvostustaan japanilaisen kirjallisuuden kaanonin taholta. Itse Murakami on sanonut tästä muutoksesta, että aikaisemmin hänen teostensa lähtökohta oli yksilöllinen pimeys, nyt se oli yhteiskunnan ja historian pimeys.

Vuosi 1995 olikin pimeä vuosi Japanin historiassa. Heti vuoden alussa tapahtui Kōben suuri maanjäristys ja parin kuukauden päästä Aum Shinrikyō-lahkon sariinikaasuhyökkäys Tokion metrossa. Silloin Murakami palasi Japaniin ja näiden tapahtumien seurauksena syntyi kaksi teosta: 1997–1998 tietokirja Underground (ei suom.) ja 1999–2000 novellikokoelma After the Quake (ei suom.). Edellinen koostuu kaasuhyökkäyksen uhrien haastatteluista ja jälkimmäinen sisältää kuusi novellia, jotka tutkivat maanjäristyksen psykologisia vaikutuksia ihmiseen.

Seuraavaksi ilmestyneet romaanit olivat Sputnik-rakastettuni (1999), Kafka rannalla (2002) ja Pimeän jälkeen (2004) (lue arvio linkistä). Näitä seurasi alunperin kolmiosainen dystopia, 1Q84 (2009–2010), jonka nimi viittaa George Orwellin kuuluisaan teokseen.

Vuonna 2013 ilmestyi kansainvälinen bestselleri Värittömän miehen vaellusvuodet ja 2017 Murakamin tällä hetkellä viimeisin romaani Komtuurin surma, surrealistinen tarina muotokuvamaalarista.

Seuraavassa päivityksessä käsitellään lyhyesti kaikki Murakamin suomennokset.

Romaanit

1979 Kaze no uta o kike  (風の歌を聴け) Hear the Wind Sing

1980 1973-nen no pinbōru (1973年のピンボ – ル) Pinball, 1973

1982 Hitsuji o meguru bōken (羊をめぐる冒険) A Wild Sheep Chase
(suom. 1993 Suuri lammasseikkailu)

1985 Sekai no owari to Hādo-boirudo Wandārando (世界の終わりとハ – ドボイルド・ワンダ – ランド) Hard-boiled Wonderland and the End of the World
(suom. 2015 Maailmanloppu ja ihmemaa)

1987 Noruwei no mori (ノルウェイの森) Norwegian Wood
(suom. 2012 Norwegian Wood)

1988 Dansu Dansu Dansu (ダンス・ダンス・ダンス) Dance Dance Dance
(suom. 2019 Tanssi tanssi tanssi)

1992 Kokkyō no minami, taiyō no nishi (国境の南、太陽の西) South of the Border, West of the Sun
(suom. 2017 Rajasta etelään, auringosta länteen)

1994–1995 Nejimaki-dori kuronikuru (ねじまき鳥クロニクル) The Wind-Up Bird Chronicle

1999 Supūtoniku no koibito (スプ – トニクの恋人) Sputnik Sweetheart
(suom. 2003 Sputnik-rakastettuni)

2002 Umibe no Kafuka (海辺のカフカ) Kafka on the Shore
(suom. 2009 Kafka rannalla)

2004 Afutā dāku (アフタ – ダ – ク) After Dark
(suom. 2020 Pimeän jälkeen)

2009-2010 1Q84 (1Q84) 1Q84
(suom. 2013 1Q84)

2013 Shikisai o motanai Tazaki Tsukuru to, kare no junrei no toshi (色彩を持たない多崎つくると、彼の巡礼の年) Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage
(suom. 2014 Värittömän miehen vaellusvuodet)

2017 Kishidanchō-goroshi (騎士団長殺し) Killing Commendatore
(suom. 2018 Komtuurin surma)

Novellit

Murasaki kirjoitti novelleja 1980-luvulta lähtien. Niitä on julkastu englanniksi seuraavissa kokoelmissa.

1993 The Elephant Vanishes Zō no shōmetsu (像の消滅)

2006 Blind Willow, Sleeping Woman Mekurayanagi to nemuru onna (めくらやなぎと眠る女)

Seuraavat novellikokoelmat on kirjoitettu ensin japaniksi.

2000 Kami no kodomo-tachi wa mina odoru (神の子どもたちはみな踊る) After the Quake

2014 Onna no inai otokotachi (女のいない男たち) Men Without Women
(suom. 2016 Miehiä ilman naisia)

Päivitys: 2020 Ichininshō tansū (一人称単数) First Person Singular (suom. 2022 Ensimmäinen persoona)

Muut

Murakami on kirjoittanut yli 40 kirjaa muuta kuin kaunokirjallisuutta. Mainitsen niistä tässä vain kaksi.

1997–1998 Andāguraundo (アンダ–グラウンド) Underground

2007 Hashiru koto nu tsuite kataru toki ni boku no kataru koto (走ることについて語るときに僕の語ること) What I Talk About When I Talk About Running
(suom. 2011 Mistä puhun kun puhun juoksemisesta)

HUOM! TARKISTA PÄIVITETTY SUOMENNOSTILANNE BLOGIN SIVULTA Bibliografia.

Yksi kommentti artikkeliin ”Haruki Murakami 1/2 Bio ja teoslista

  1. Päivitysilmoitus: Tulossa syksyllä 2021 – UNIEN KELLUVALLA SILLALLA

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s